Podpisna slovesnost Sporazuma o sodelovanju pri organizaciji Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah 2022

Ljubljana, 11. oktober 2022 

V okviru priprav na Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah se je danes že četrto leto zapored odvila podpisna slovesnost kot potrditev sodelovanja v skupnem boju proti korupciji in prevaram. Tako kot v preteklih letih, je tudi k letošnjem Mednarodnem tednu ozaveščanja o prevarah pristopilo tudi Združenje notranjih revizorjev IIA – Slovenski inštitut. Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

V svetu vsako leto pod okriljem največje Svetovne organizacije za boj proti finančnim prevaram ACFE v mesecu novembru poteka Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah, ki osvetljuje finančne prevare, ki posameznike, davkoplačevalce, podjetja in skupnosti vsako leto stanejo na milijarde evrov. Posebno pozornost se posveča obravnavi finančnega kriminala, pranja denarja in razvoju finančne forenzike.

Podpisne slovesnosti se je v imenu Združenja notranjih revizorjev IIA – Slovenski inštitut udeležila izvršna direktorica Mojca Lahajner. Združenje IIA – Slovenski inštitut bo letos na Mednarodnem tednu ozaveščanja o prevarah sodelovalo tretje leto. Odločitev, da aktivno podpremo iniciativo tudi letos ni bila težka saj notranji revizorji predstavljamo pomemben vidik v obvladovanju tveganj prevar v vsaki organizaciji.

V času Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah, ki bo letos potekal med 14. in 18. novembrom, se načrtuje vrsta dogodkov, namenjenim k osvetlitvi problematike.

Združenje notranjih revizorjev IIA – Slovenski inštitut bo dne 16.11.2022 organiziral webinar na temo S predvidevanjem do preprečitve: Moč vrednosti notranje revizije (kako z notranjo revizijo do boljšega odkrivanja prevar); predavatelj Imran Zia – CPA, CA, FCCA, CIA, CISA, CFE, CRMA; direktor oddelka za tveganja in zavarovanja Pristanišča Vancouver. Več informacij in prijave na webinar TUKAJ.

Poleg Združenja IIA – Slovenski inštitut so se podpisne slovesnosti udeležili predstavniki uglednih organizacij in ustanov, med njimi: Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Deloitte Slovenija, Ministrstvo za javno upravo, Komisija za preprečevanje korupcije, Računsko sodišče, Urad za preprečevanje pranja denarja, Urad za nadzor proračuna, Urad za mladino, Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij, Slovenski državni holding, Kapitalska družba, društvo Transparency International Slovenia, Združenje bank Slovenije, Združenje nadzornikov Slovenije, Agencija za javni nadzor nad revidiranjem, Slovenski inštitut za revizijo, Stalna arbitraža pri Gospodarski zbornici Slovenije, Klub Slovenskih podjetnikov, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, Visoka šola za računovodstvo in finance, GEA College – Fakulteta za podjetništvo, Tax-Fin-Lex, časopisna hiša Delo, Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve, Fakulteta za management Univerze na Primorskem ter Športna loterija in igre na srečo d.d.

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah 2022 podpirajo tudi Banka Slovenije, Evropska investicijska banka (EIB), Evropska banka za obnovo in razvoj ter Agencija za zavarovalni nadzor.

Kaj je Teden ozaveščanja o prevarah?

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah je svetovno priznan dogodek, ki strokovnjakom in skupnostim za boj proti prevaram ponuja priložnost, da se združijo in si ogledajo, kako daljnosežne so lahko posledice prevar ter kako skupaj izboljšati naše okolje in povečati ozaveščenost o prevarah. Teden prevar je ustanovilo Združenje preizkušenih preiskovalcev prevar (ACFE) leta 2000 kot dogodek, namenjen širjenju ozaveščenosti o prevarah. Celotedenska kampanja spodbuja javne uradnike, poslovne vodje, zaposlene in splošno javnost, naj proaktivno podvzamejo korake za zmanjšanje vpliva prevar s spodbujanjem ozaveščenosti in izobraževanja o boju proti prevaram.