Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah 2020 ponovno pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

V svetu vsako leto pod okriljem največje svetovne organizacije za boj proti finančnim prevaram, ACFE (Svetovno Združenje preizkušenih preiskovalcev prevar), v mesecu novembru poteka Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah.

Teden opozarja na finančne prevare, ki posameznike, davkoplačevalce, podjetja in skupnosti letno stanejo na milijarde evrov. Posebna pozornost je posvečena obravnavi finančnega kriminala, pranju denarja in razvoju finančne forenzike. Področje prevar je še vedno premalo poudarjeno in pomembnost preprečevanja le-teh se premalo izpostavlja. Cilj Tedna je informiranje javnosti in sodelovanje ključnih deležnikov na področju prevar, kot tudi soočanje s problemom in preventivno ravnanje na tem področju.

Leta 2018 je Deloitte dogodek prvič ekskluzivno gostil tudi v Sloveniji. Lani je pobuda v razširjenem obsegu hkrati potekala v Sloveniji, na Hrvaškem in v BiH. Letos bo Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah 2020 še večji, boljši in odmevnejši. Prvič bo namreč potekal tudi v širši regiji – Srbiji, Črni gori in Severni Makedoniji.

V tednu med 16. in 20. novembrom 2020 se bomo na okroglih mizah, panelih ipd. dogodkih pogovarjali o različnih dejavnostih za spodbujanje usposabljanja in izobraževanja za boj proti prevaram.

Posebno pozornost bomo tudi tokrat namenili študentom, katerim bodo na voljo številna predavanja v organizaciji fakultet, že spomladi pa smo jih povabili k izpolnjevanju ankete z naslovom ‘Dojemanje prevar in korupcije ter kriteriji določanja (proti)koruptivnega vedenja študentov v Sloveniji’.

Izsledki raziskave bodo tudi letos predstavljeni na Otvoritveni slovesnosti, ki bo potekala v ponedeljek, 16. novembra 2020 prek Zoom aplikacije. Slovesnost se bo pričela s pozdravnim nagovorom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. V nadaljevanju bomo predstavili rezultate študentske ankete na temo ‘Dojemanje prevar in korupcije ter kriteriji določanja (proti)koruptivnega vedenja študentov’, primerjavo tistih iz lanskega leta ter analizo po državah (SLO, HR in BiH). Udeležba na dogodku je brezplačna. Prijave na dogodek na povezavi TUKAJ.

Združenje notranjih revizorjev IIA – Slovenski inštitut bo, kot partner dogodka organiziral webinar, ki bo potekal 18. novembra 2020 ob 17.30 uri Vsakdo je lahko uspešen detektiv za prevare (How everyone can be a successful Fraud Detective!). Predavatelj bo priznani detektiv za prevare, Nigel Iyer, ki se že več kot 25 let ukvarja z zgodnjim odkrivanjem in odpravo prevar, korupcije ter njihovih škodljivih posledic. G. Iyer bo na podlagi primerov iz različnih panog in držav ter s pomočjo realističnih vaj ponudil svoj nasvet kako lahko vsakdo, finančniki in ostali, pomaga pri odkrivanju prevar. Ob koncu webinarja bo g. Iyer na voljo za vprašanja. Webinar bo potekal v angleškem jeziku. Udeležba je za člane IIA – Slovenskega inštituta in partnerske organizacije brezplačna! Več informacij in prijave na povezavi TUKAJ.

Letošnji dogodek bodo partnersko soustvarjali številni relevantni deležniki, med njimi ugledne organizacije in institucije kot so: Deloitte, Združenje preizkušenih preiskovalcev prevar – ACFE Slovenija, Slovenski državni holding, Računsko sodišče Republike Slovenije, Komisija za preprečevanje korupcije, Združenje nadzornikov Slovenije, Združenje bank Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta, SBC – Klub Slovenskih podjetnikov, Združenje IIA – Slovenski inštitut, Tax-Fin-Lex, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, Visoka šola za računovodstvo in finance ter Delo

Pobuda uživa tudi podporo Ministrstva za javno upravo, Kapitalske družbe, Evropske banke za obnovo in razvoj ter Evropske investicijske banke.

Še posebej pa smo ponosni na dejstvo, da tudi letošnji Teden poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Celoten program dogodka je na povezavi TUKAJ.

Pridružite se nam in prispevajte k ozaveščanju in zmanjševanju vpliva prevar in korupcije na slovensko družbo!